Žad


Žad, simbol ljubavi i vrline


Žad je u Kini još od treceg milenijuma pre nove ere cenjen kao kraljevski dragi kamen - "ju". Znak za žad u kineskom jeziku lici na veliko latinicno slovo "i". Vrh tog znaka predstavlja nebo, dno zemlju, a centralni covecanstvo.



Rec "ju" koristi se u kineskom za imenovanje neceg dragocenog, kao u drugim jezicima "zlato". Žad je stavljan u grobnice careva, jer se verovalo da održava telo posle smrti. U jednom grobu nadeno je citavo odelo od žada da bi se osigurala fizicka besmrtnost njegovog vlasnika. Hiljadama godina žad je bio simbol ljubavi i vrline, kao i statusni simbol.



Centralnoamericki narodi, Maje, Asteci i Tolteci, takode su poštovali žad i od njega pravili maske i razne predmete. Portugalci su žad nazivali kamenom za krsta, jer su verovali da je ovaj zeleni kamen jak lek za bubrege. Stari žad, rezbaren u Kini, danas se naziva nefritom, a "nefros" je grcka rec za bubreg. Žad iz Južne Amerike, po mineralnom sastavu razlicit od kineskog žada, naziva se "žadeit" da bi se razlikovao od originalnog nefrita.
žad beli


Žadeit se danas smatra pravim žadom i dosta je skuplji od nefrita, jer se javlja u mnogo življim nijansama zelene boje i providniji je od nefrita. Žadeit se proizvodi u nekadašnjoj Burmi (danas Mjanmar). Najcenjeniji je jarkozeleni, ali se javlja i u bojama lavande, ružicastoj, žutoj i beloj. Nefrit se javlja u manje intenzivnoj zelenoj boji, beloj, braon i crnoj.

U kineskoj kulturi žad simboliše plemenito poreklo, savršenstvo, postojanost i besmrtnost. Milenijumima je žad bio integralni deo života Kineza i smatran je najvrednijim od sveg dragog kamenja. Verovalo se da žad u svojoj najcistijoj formi predstavlja vezu izmedu fizickog i duhovnog sveta. Žad je bio simbol savršenstva i prožimao je živote imucnih i umove ucenjaka, odražavajuci najviše kvalitete svetovnog uspeha i dostignuca.


Konfucije i Lao Ce su žadu pridavali najviše osobine. Pao Pucu, tao filozof, pricao je da je žad nekada tekao iz planina kao tecnost. Posle 10.000 godina kristalizovao se i pretvorio u supstancu cistu kao kristal. Ako se prava biljka doda žadu, veruje se da ce se on ponovo vratiti u tecno stanje. Ko popije ovu tecnost, kaže legenda, živece veoma dugo. Zbog toga ili neceg drugog, kvalitetni primerci žada dostižu cene vece nego dijamanti, prelazeci crtu od 250.000 dolara.
      
   
Žad se povezuje za horoskopskim znacima ribe i bika, i simbol je Jupitera. Hiljadama godina žad je bio simbol ljubavi i svih vrlina, a smatran je i za statusni simbol. Prema starim kineskim knjigama, trebalo je pokrenuti specijalno ministarstvo koje bi regulisalo upotrebu žada. U tim knjigama navodi se da je žad korišcen u razlicitim ritualima - politickim, žrtvenim, uspostavljanjem saveza, ratovima, itd. Sudovi korišceni u privatnom ritualu nisu smeli biti korišceni za javne rituale i obrnuto.

Pošto su stari Kinezi verovali da je žad esencija neba i zemlje, oblikovali su ovaj dragi kamen u ptice i životinje i obožavali ih kao toteme. Vracevi su poceli da koriste žad kao udaracki instrument, jer je njegov zvuk prijao uhu i putovao daleko.

Žad je u starim vremenima bio simbol moci i samo aristokrate su imale privilegiju da ga nose. Žad je postao i simbol moralnog ponašanja, Konfucije ga je povezivao sa 11 vrlina, kao što su dobrota, vernost, uljudnost, mudrost i iskrenost. Ovaj kamen, dakle, nije bio samo ukras, vec simbol morala i normi. Tako je postalo veoma moderno da se nosi žad, od koga se nijedan muškarac pripadnik višeg staleža nije odvajao.

Verovalo se da žad povezuje nebo, zemlju, strane sveta i careve i da se može koristiti kao glasnik izmedu neba i covecanstva. Narod je verovao da žad ima natprirodne moci. Korišcenjem sudova i nakita od žada ljudi su verovali da su zašticeni od zlih uticaja i prividenja i da ce biti bezbedni i srecne ruke. Drugi, vecinom sledbenici taoizma, smatrali su da je žad jestiv i da ce postati besmrtni ako povremeno progutaju koji kamencic.

Žad je poznat i kao kamen snova, jer se veruje da, stavljen pod jastuk spavaca, cini da se zapamti ono što se sanja. Verovalo se da svom nosiocu daje mir i mudrost, pomažuci coveku da dosegne do duhovnog sveta i da stekne okultne moci. Navodno pokrece inspiraciju i negativnu energiju pretvara u pozitivnu.

Takode obezbeduje samopouzdanje i pomaže, ako se pri tom drži u desnoj ruci, poslovnom coveku da donese pravu odluku. Što se fizicke strane coveka tice, legenda kaže da je žad dobar za srce, kukove, bubrege, žuc i zdravu kosu.

Comments

Popular posts from this blog

Tajna ohridskog bisera

Peridot

Sardoniks