Ahat

Ahat donosi jačinu i hrabrost


Ahat je mineral koji se formira unutar šupljine u steni-domaćinu, u koncentričnim slojevima različitih boja i tekstura. Zato je često okruglast, sa koncentričim prstenovima poput godova na panju. Šare nekad izgledaju kao oči, nekad kao školjke ili čak pejzaž s drvećem.

Nekad je bio veoma cenjen kao talisman. Tvrdilo se da gasi žeđ i štiti od groznica. Persijski magovi koristili su ga da oteraju oluje. Činije od ahata bile su popularne u Vizantijskom carstvu i kod evropskih kraljevskih porodica u doba renesanse. Zbog toga mnogi muzeji, uključujući i Luvr, imaju neke spektakularne primerke.
beli ahat


Stari narodi su mislili da će ih nošenje ahata učiniti nevidljivim i tako zaštititi od opasnosti. Poljoprivrednici su koristili ahat da bi imali dobru žetvu. Rimljani su nosili ahat da umilostive bogove. U Persiji je nošen radi elokventnosti. U staroj Aziji pomoću njega su pokušavali da proriču budućnost. Prvi Britanci su se njime štitili od kožnih bolesti. Sisanje ahata je trebalo da ugasi žeđ. Jedna legenda kaže da svako ko pogleda ahat ne može kriti tajnu već će biti prinuđen da kaže istinu.

Ahat štiti od opasnosti i leči nesanicu, daje lepe snove i širok pogled na svet. Privlači sreću, povećava koncentraciju i dobro raspoloženje. Kažu da pomaže u prevazilaženju mana, strahova i usamljenosti. Veruje se da otklanja kletve i lošu sreću. Mnogi smatraju da umiruje u stresnim vremenima i daje snagu i hrabrost. Navodno stimuliše plodnost i dobar je za lečenje bolesti koštane srži i alergija. Umetnici i pisci su koristili ahat da povećaju kreativnost.

Vekovima se znalo da je ahat moćan lek, donosilac sreće i bogatstva. Hindu mistici veruju da ahat pomaže deci da prebrode strahove.

Ahat je kamen koji sa nalazi svuda, u različitim nijansama boja. Zelena boja u ahatu daje nadu i leči, braon daje stabilnost. Ahat se smatra kamenom snage, daje čvrstinu i stabilnost. Ima izuzetnu zaštitnu i lekovitu energiju i stimuliše analitičke sposobnosti i preciznost. Ako radite s ciframa, tabelama i računima držanje ahata na vašem stolu pomoći će vam da budete precizniji. Dobar je kamen za one koji se bave bankarstvom ili blagajnike.

Ahat je dobar kad se osećate pobeđeno, kad se gušite pod odgovornostima i pritiskom. U starim vremenima verovalo se da ahat ratnike čini jakim i donosi im pobedu. Danas nam je potrebna hrabrost da budemo dosledni sebi i našim verovanjima. Kažu da ahat treba dati tinejdžerima, da ne bi potpali pod tuđi uticaj. Izuzetno je dobar za ljude koji ne znaju da praštaju, jer oslobađa ogorčenosti. Pomaže u osnivanju prijateljstva, naročito agresivnim i jakim ličnostima jer daje moć ubeđivanja i kreativnost i pomaže da sa ostavi prijatan utisak na sagovornika.

U emotivnom smislu ahat jača samopouzdanje. S fizičke strane povećava fizičku brzinu (u trčanju, maratonu, atletici). Navodno je dobar za pluća, krvne sudovem limfni sistem, varenje, anoreksiju i poremećaje u ishrani, čisti od toksina, štiti od infekcija, prehlada i gripa.

Ahat hrani ljubav, iskrenost, hrabrost, snagu. Daje obilje, bogatstvo, sreću, prihvatanje, zaštitu, ravnotežu, harmoniju, iskrenost, sigurnost. Takođe budi urođene talente.

Što se poslova tiče ahat treba da nose oni koji se bave prirodom: gajenjem voća, povrća, cveća i inženjeri hortikulture; zatim "ratnici": vojnici, advokati, novinari, pisci, političari; i oni čiji posao zahteva preciznost: hirurzi, arhitekte, računovođe, laboratorijski radnici.
Uticaj ahata pojačava se u kombinaciji s akvamarinom.

Comments

Popular posts from this blog

Tajna ohridskog bisera

Peridot

Sardoniks