Topaz

Kraljevski dragi kamen za kreativne i maštovite

Topaz donosi ljubav i životnu radost

Po svedočenju Egipćana, topaz je kamen koji ima zlatasti odsjaj moćnog kralja sunca - Ra. Zbog toga, ovaj kamen je bio veoma moćna amajlija koja je vernike štitila od zla. Rimljani su topaz povezivali sa Jupiterom, koji je takođe kralj sunca. Verovalo se da štiti, oživljava fizičku snagu stavljen ispod jastuka, preko noći daje mudrost nošen oko vrata, i daje moć da se spase od iznendadne smrti kad se nosi na ruci. Sijajući u noći rasteruje zle duhove, oslobađa strahove od mraka. Pomaže dobar san, a time i lepotu.


Pojedini primerci imaju tamno zlatni odsjaj, sa primesama nijansi konjaka ili braonkaste i narandžaste u sredini. Retki primerci su svetlo roze ili višnja-crveni. Danas se često sreće i plavi. Osetljiv je na udarac, pa se zbog toga često kombinuje sa dijamantima. Topaz je kamen svih osoba koje su rođene u novembru.


Boje: pink, zelena, crvena, zlatna, žuta, plava, bela, braon, siva i bezbojni
Metafizika: predstavlja individualne i kreativne osobe, a obezbeđuje samopouzdanje u donošenju važnih odluka. Potpiruje maštu i kreativnost.

Topaz predstavlja okidač koji aktivira privlačnost u vama i manifestuje vaše želje. Pomoći će vam da zadržite veru u ideju da svet želi da vam pomogne.
Srebro unapređuje moći topaza, deluje kao sakupljač njegove energije. Topaz je najdelotvorniji u kombinaciji sa ametistom i to posebno za ljude koji se oporavljaju od neke povrede ili koji imaju problema u koncentraciji.

Comments

Popular posts from this blog

Tajna ohridskog bisera

Peridot

Sardoniks