Akvamarin


Akvamarin  ublažava tugu


Akvamarin je kamen koji se javlja u raznim nijansama i izuzetno lepom rasponu (obicno) svetlo plavih boja. Žene ga vole zbog fine plavicaste boje, koja se savršeno uklapa uz skoro svaku boju tena i ociju.


Svetloplava boja akvamarina izaziva osecanja poverenja, saosecanja, harmonije i prijateljstva. Obicno se ova osecanja pretvore u dugotrajno prijateljstvo. Plava boja akvamarina asocira na uzvišena i vecita osecanja (nebo) i životvorne osobine vode.

Prema legendi, akvamarin potice iz kovcega s blagom sirena i godinama se verovalo da ovaj kamen donosi srecu mornarima. Poklanja se i ljudima koji cesto putuju morem.


Rec akvamarin izvedena je od latinskih reci "akva", što znaci voda i "mare" - more. Navodno se moci ovog kamena najbolje razvijaju ako se kamen zaroni u vodu koja je stajala na suncu. Price iz davnina kažu da nošenje akvamarina garantuje srecan brak i radost svom vlasniku. Nakit od akvamarina se poklanja za 16 i 19 godina braka. Ovaj kamen, navodno, ponovo budi ljubav kod parova koji su dugo u braku. Mladim bracnim parovima pomaže da izglade nesuglasice.

Legenda kaže da akvamarin u mindušama donosi ljubav. Takode ublažava tugu i depresiju. Umiruje strahove i fobije. Poklanja se novom prijatelju kao simbol lepote, poštenja i vernosti. Svom nosiocu navodno daruje znanje, intuiciju, hrabrost i pomaže inspiraciju. Univerzalan je simbol mladosti, vernosti, nade i zdravlja.

Akvamarin je dragulj americke države Kolorado. Prema Asocijaciji americkih draguljara, on je moderan kamen za one rodene u martu. Povezuje se sa horoskopskim znacima riba i škorpija.

Ovaj kamen poboljšava komunikacione sposobnosti, sa drugima i sa samim sobom. Takode pomaže harmonizaciju sa duhovnim nivoima svesti. Podstice ideal humanosti i pomaganje razvoja covecanstva. Svog nosioca cini bezbrižnim i kreativnim.

Akvamarin daje snagu da budete odgovorni prema sopstvenom bicu. pomaže da se držite svojih ciljeva i ideala, garantuje uspeh u poslu.

Kažu da je dobar za grlo, žuc, imuni sistem, limfne žlezde. Narocito je dobar za usta i uši. Treba ga nositi za zaštitu, za spoznavanje ljudi, protiv alergija.
Pojacava samopouzdanje, osecaj svrhe, mir, komunikaciju, samosvest. Umiruje um i procišcava organizam.

Comments

Popular posts from this blog

Tajna ohridskog bisera

Peridot

Sardoniks