Cirkon


Dragulj koji štiti putnike i donosi bogatstvo

Isijavanje cirkona

Cirkon zbog svog sjaja često zauzima mesto dijamanta, s tim što prirodni dragulj ne treba mešati s modernom, veštačkom varijantom. Prirodni cirkon se u draguljarstvu koristi još od šestog veka.


U 16. veku plavi cirkon postaje popularan i često je deo italijanskog renesansnog nakita, kojim su se nekad kitili trgovci Venecije i Đenove. Plavi cirkon je bio popularan u viktorijanskoj Engleskoj, dok su sivi cirkoni nošeni u periodu žalosti, tj. oplakivanja pokojnika.

Cirkon je ime dobio po persijskoj reči "zargun", što znači "zlatne boje", mada ovaj kamen može biti crven, narandžast, braon, žut, plav, zelen ili bezbojan.

Plavi cirkon je isprepletan sa kambodžanskom istorijom. Skulpture od ovog kamena nađene su kod hinduističkog hrama u Angkoru, zato što plavi cirkon zauzima specijalno mesto u hinduističkoj religiji. Prvi pisani podatak o cirkonu jeste indijska priča o kalpa drvetu, blistavom drvetu čiji plod je drago kamenje. Lišće kalpa drveta, koje hinduistički pesnici opisuju kao najbolji mogući dar bogovima, jeste od cirkona.

Plinije stariji, rimski istoričar, opisujući osobine plavog cirkona sjedinio je njegov sjaj i vatru sa pričom iz grčke mitologije: disk koji je Apolon bacio slučajno je ubio dečaka Hijacinta, a gde god se prosula njegova krv tu su iznikli plavi zumbuli. Tako je plavi cirkon postao poznat kao hijacint.

"Vatra" u cirkonu, poznatija kao svetlosna disperzija, nastaje kada se svetlosni zrak po ulasku u cirkon prelama u prizmu duginih boja. Blistavi sjaj cirkona je oduvek privlačio pažnju, jer ovaj kamen ima najveći indeks prelamanja svetlosti među prirodnim draguljima, izuzev dijamanta. Sasvim jedinstvena osobina cirkona je dvostruko prelamanje svetlostnog zraka dok prolazi kroz njega. Zato je razvijen poseban način sečenja ovog kamena, kako bi njegove najbolje osobine došle do izražaja.

U srednjem veku smatrano je da plava varijanta ovog kamena pomaže dobar san, donosi bogatstvo, čast i mudrost svom nosiocu. Tokom srednjeg veka verovalo se da cirkon poseduje lekovite moći, da štiti nosioca od bolesti i tera nesanicu.

Cirkonu je takođe pripisivana sposobnost da štiti putnike od zla i razbojnika i stimuliše duhovni razvoj. Plavi cirkon se poklanja osobama rođenim u decembru i za sedmu godišnjicu braka.

Comments

Popular posts from this blog

Tajna ohridskog bisera

Peridot

Sardoniks