Sardoniks


Sardoniks za bračnu sreću



Sardoniks je avgustovski kamen i simboliše bračnu sreću. "Sardo" je grčka reč za crvenkasto braon. "Oniks" je latinski ekvivalent grčke reči "onukha", koja se odnosi na kandže, nokat i na kamen boje nokta. Ova grčka reč je u korenu sanskritske reči nakha, a ruske i naše - nokat.


Rimski vojnici su nosili talismane od sardoniksa, koji su imali jak astrološki uticaj, štitili od zla i donosili dobru sreću. Na tim talismanima bili su ugravirani heroji kao što je Herkul i Mars, bog rata. Verovali su da će ih takvi talismani učiniti hrabrim i neustrašivim kao što su junaci ugravirani na njima. Tokom renesanse verovalo se da sardoniks svom nosiocu donosi elokvenciju i javni govornici i oratori su ga veoma cenili.


Sadrži kvarc

Sardoniks je vrsta minerala kalcita, u kojem se nalaze tanki slojevi vlakana kvarca, koji su naslagani jedan na drugom, pa kamen ima trakast izgled. Slojevi u ovom kamenu idu od providnog do sasvim tamnog, a i boje variraju, od bele i sivkaste do brojnih drugih nijansi. Kameje i intaljo često su rezani od sardoniksa. Kameje su figure rezane na kamenu, gde je lik reljefast i izbočen, a obojeni sloj pozadina. Intaljo je obrnuto od kameje, to su figure urezane u udubljenju tamnog sloja.

Lako dostupan

Sardoniks je relativno uobičajen i jeftin poludragi kamen. Nekad je bio omiljen, ne samo zbog svoje lepote, već i zato što je bio lako dostupan. Za razliku od retkog dragog kamenja koje su sebi mogle da priušte samo bogati plemići i kraljevska porodica, u sardoniksu su mogli da uživaju i siromasi.


Jedan od najpoznatijih sardoniksa bio je ugrađen u zlatni prsten sa portretom kraljice Elizabete Prve od Engleske. Ovaj prsten je kraljica poklonila Erlu od Eseksa kao zalog prijateljstva i uverila ga da će mu uvek priteći u pomoć, ako je ikad zatraži. Erl, u zatvoru zbog izdaje, osuđen je na giljotinu. Pokušao je da pošalje prsten svojoj kraljici, ali ovaj dragoceni zalog pao je u ruke Lejdi od Notingema, čiji muž je bio Eseksov neprijatelj. Misleći da Eseks ne želi da zatraži pomoć jer neće da moli za milost, kraljica je odobrila njegovo pogubljenje. Na samrtnoj postelji Lejdi od Notingema je priznala kraljici istinu, koja joj je slomila srce.

Jača srce i živce

Sardoniks je smatran za lek protiv zmijskog i drugog otrova i simbol je bračne sreće. Ovaj kamen povezuje ljude slične prirode, zaljubljene povezuje na emotivnom nivou, spaja i druge nepovezane konce u nečijem životu. Jača srce, bubrege, živce, kapilare, dlaku, oči i nokte. Pomaže dobar san. Eliminiše apatiju, stres i neurološke poremećaje. Otklanja negativne misli i jača um svog nosioca. Daje duhovnu inspiraciju. Od izuzetne je koristi u zauzdavanju strasti i emocija. Poklanja se za sedmu godišnjicu braka.

Comments

Popular posts from this blog

Tajna ohridskog bisera

Peridot