Peridot

Peridot leči ljubomoru


Peridot je dragulj rođen iz vatre. Mali kristali peridota cesto se nalaze u stenama nastalim vulkanskom erupcijom i u meteorima koji padaju na zemlju. Njime su ukrašavane srednjovekovne crkve. Veliki primerci peridota od preko 200 karata ukrašavaju katedralu Tri kralja u Kelnu.

Jača dejstvo lekova

Peridot ima moc da tera zle duhove, narocito ako je kamen ugraden u zlato. Takode jaca dejstvo bilo kog leka koji se pije iz pehara napravljenog od ovog kamena.

Na Havajima se peridot ceni kao suze havajske boginje Pele, boginje vulkana, a na havajskom ostrvu Oahu citave plaže prekrivene su kamencicima svetlozelenog peridota.

Svetli u mraku


Peridot je u Egiptu vaden na ostrvu Zeberget pre oko 4.000 godina i to, legenda kaže, nocu, zbog svoje osobine da svetli u mraku. Ostrva Zeberget bila su u vlasništvu kraljevske egipatske porodice. Bila su pažljivo cuvana i svaki uljez je odmah hapšen i pogubljen, što dokazuje koliko je peridot smatran dragocenim. Pošto je simbol boga Sunca obožavan u Egiptu, peridot je takode obožavan, kao kamen koji se odvojio od Sunca.

Pomalo iznenadujuce je to što su stari Egipcani tu zaista bili u pravu. Peridot se formira u kristal pod neverovatno visokim temperaturama i visokim pritiskom duboko u utrobi Zemlje. U meteoritima koji lutaju svemirom takode je veliki pritisak i toplota, pa se u njima formira drago kamenje.

Drago kamenje, a medu njima i peridot, nadeno je u unutrašnjosti nekih meteorita koji su pali na Zemlju. Stari narodi su cenili peridot zbog njegove zaštitne moci, koja potice od Sunca u njemu, a tera zle sile i duhove.

Krstaši su ga u srednjem veku doneli sa vulkanskog ostrva Svetog Jovana u Evropu, gde je postao izuzetno popularan kao "vecernji smaragd" zbog svoje osobine da još lepše sija na svetlosti sveca. Javlja se u razlicitim nijansama zelene, ali se najviše ceni kamen boje zelenih staklenih flaša.

Protiv preljube


Prema legendi, moc peridota uvecava se ako je ukrašen zlatom. Tako i zlatan prsten s peridotom daje hrabrost u bitkama, otklanja strah i jaca vezu muža i žene. Kažu da peridot umanjuje požudu svog nosioca ili ublažava osecanja. Zbog toga je, navodno, odlican za sprecavanje preljube.

Melem za ogorcenost

Ovaj kamen pomaže emotivnu ravnotežu i zarastanje starih ljubavnih rana. Otvara put ka sopstvenom srcu i leci povreden ego. Zato je peridot dobar za ljute, ljubomorne i ogorcene osobe, jer su te osobine obicno rezultat ranjenog srca ili uvredenog ega. Pomaže da se prede preko rane i da se razume veza. Cini ljude malo pametnijim u romanticnim situacijama i štiti od bespotrebnih ljubavnih jada. Ovo je lek za ljubomoru jer su ga staroegipatski vrhovni sveštenici nosili da ne bi bili ljubomorni na faraonovu moc.

Kao kamen vizionara daje razumevanje sudbine i smisla sopstvenog postojanja. Oslobada od negativnih vibracija i procišcava organizam.

Donosi novac


Peridot takode donosi novac, pa ga treba staviti na mesto na kome se cuvaju dragocenosti, da bi privukao novac i dobre prilike. Pomaže da se pronade izgubljeno.

Zbog sunceve energije u sebi, peridot svog nosioca cini srecnom, druželjubivom i srdacnom osobom. Probušen ili postavljen u zlato oslobada stresa. Stari Rimljani nosili su ga da bi se oslobodili depresije. Ima sposobnost da jaca i regeneriše sve organe i pospešuje san. Nekad je korišcen za lakši porodaj jer, navodno, stimuliše kontrakcije.

Jaca vid

Egipcani, Asteci i Inke ovim kamenom su procišcavali organizam i jacali vid. Navodno pomaže i lecenje infekcija, cireva i tiroidne žlezde. Opušta, otvara, daje zdravlje i novi život.

U mnogim starim rukopisima peridot se pominje kao krizolit. To ime javlja se više puta u Bibliji i rani hrišcani smatrali su ovaj kamen svetim. I dan- danas katolicki biskupi nose prsten od peridota i ametista kao simbol cistote i morala.

Stari narodi smatrali su ga i kamenom proleca i darom prirode. Napoleon je jednom Žozefini poklonio peridot kao simbol besmrtne ljubavi i divljenja, a navodno je ovaj dragulj Kleopatri bio najmiliji.

Ovo je kamen vedrine i lepote. Samo osobe cistog uma i duše treba da koriste peridot, jer negativne osobe ne mogu da shvate njegovu lepotu.

Comments

Popular posts from this blog

Tajna ohridskog bisera

Sardoniks