Smaragd

Smaragd, kamen maja

Smaragd je majski kamen, koji je nazivan i kraljica dragulja i dragulj kraljica. Koren reci polazi iz grckog "smaragdos", što znaci "zeleni dragulj".
Najcenjenija boja smaragda je takozvana smaragdno-zelena, koja je i dobila ime po ovom kamenu, ali se kamen može naci i u razlicitim nijansama zelene.


"Zelena vatra" bio je tako ocaravajuci i cenjen na evropskim dvorovima da su španski konkvistadori krenuli u krvavi rat da bi našli rudnike smaragda u Južnoj Americi. Rat je završen 1557. godine, otkricem spektakularnih rudnika Muzo i Civor na teritoriji današnje Kolumbije, koji su i danas najveci izvor smaragda u svetu. Stare Inke i Asteci u Južnoj Americi obožavale su smaragd kao sveti kamen.

Smaragd daje obilje, napredak, mir, harmoniju, strpljenje, ljubav, vernost i poštenje. Oslobada od nesanice i depresije, leci sve bolesti, cisti telo od otrova. Ovaj kamen predstavlja vernost, srecan brak, besmrtnost, mladost, mir i normalnu trudnocu. Takode se veruje da izoštrava vid i um svog nosioca i daje mu moc da predvida buducnost.


Vede, svete knjige hinduizma, sadrže podatke o dragocenom zelenom kamenu i njegovim lekovitim mocima: "Smaragd obecava srecu i popravlja opšte zdravlje". Zato ne cudi što su sanduci s blagom indijskih maharadža i maharanija sadržali najlepše primerke ovog kamena. Jedan od najvecih smaragda na svetu je "mogul", iz 1695. godine, od 217,80 karata i visok 10 centimetara. Jedna strana "mogula" ispisana je molitvama, na drugoj su urezani cvetni ukrasi. Prodat je za 2,2 miliona dolara nepoznatom kupcu.

Smaragd je od davnina cenjen kao simbol novog života i ljubavi, a zbog svoje prelepe zelene boje smatra se i simbolom proleca.
Kleopatra je cenila svoje smaragde više od bilo kog dragulja i pricalo se da ima tajne rudnike. Ti Kleopatrini rudnici otkriveni su ponovo pre 1.000 godina, ali su vec bili potpuno eksploatisani.


Rimski car Neron insistirao je da njegove naocare za sunce, koje je nosio dok je posmatrao borbe gladijatora, budu napravljene od plocica smaragda. Ova ideja verovatno je došla od Plinija, koji je tvrdio da je smaragd jedini dijamant koji prija oku.

Legenda kaže da je sotona nosio smaragd u svojoj kruni. Kada je sotona pao, kamen iz njegove krune oblikovan je u pehar, koji je Nikodemus dobio od kraljice od Šebe. Isus Hrist je pio iz ovog pehara na Poslednjoj veceri. Kad je Hrist raspet, Josif iz Arimateje skupio je nešto Hristove krvi u pehar, što je dalo specijalnu moc peharu, koji se od tada naziva Sveti Gral.

Smaragdi su korišceni za zaštitu na putovanjima, jer se verovalo da donosi Božiju zaštitu, srecu, ima natprirodne moci i omogucava svom nosiocu da predvida buducnost.


Smaragdi su dugo korišceni zbog svojih emocionalnih i umnih moci. Mnogi veruju da nošenje smaragda obezbeduje snagu volje, bistrost uma i odušak u stresnim situacijama. Smaragd je povezan sa obezbedivanjem ljubavi i vernosti, inspiracije, mudrosti, harmonije, strpljenja, mira i izobilja.

Comments

Popular posts from this blog

Tajna ohridskog bisera

Peridot

Sardoniks