Skip to main content

Kako se čuvaju pravi biseri

Kako se čuvaju pravi biseri

Bisere uvek držite odvojeno od ostalog nakita, negujte ih najboljim sredstvima za čišćenje koja su vam na raspolaganju i rukujte sa njima sa dužnom pažnjom

Biseri, oni skupoceni i pravi, prelepe su male "dive" u vašoj kutiji za nakit i očekuju da se prema njima tako i ponašate. Uvek ih držite odvojeno od ostalog nakita, negujte ih najboljim sredstvima za čišćenje koja su vam na raspolaganju i rukujte sa njima sa dužnom pažnjom, u najmekšim rukavicama!
Ako se prema biserima budete tako ponašali, godinama ćete ih nositi i uvek izgledati vrlo skupoceno i otmeno. Biser sadrži naslage sedefea, supstance veoma slične zbunoj gleđi. I baš kao i zubna gleđ i sedef je vrlo osetljiv na različite vrste kiselina poput onih koje sadrže parfemi, sprejevi za kosu, sapuni i drugi kozmetički preparati.
Zato ih uvek stavljajte pred sam izlazak, tek pošto ste se kompletno obukli, našminkali i napravili frizuru. Uz to, svaki biser je veoma nežan na dodir i ne treba ga držati pored ostalih dagocenih "kamenčića" ili metala, oštrih linija i ivica, jer ga mogu oštetiti. Zato bisernu ogrlicu ili narukvicu čuvajte u posebnoj pregradi, fiočici ili kesici od najfinijeg materijala. A pošto biseri, s vremenom, mogu pokupiti i masnoću s vašeg tela i uprljati se, treba ih povremeno, vrlo nežno protljati jelenskom kožicom.
Nemojte da ih perete! Jesu nastali u vodi, ali im voda u njihovom "zrelom dobu" nikako ne prija, jer ako prodre kroz rupicu gde su probušeni, izazvaće oštećenja. Kada čistite bisere, možete ih na kratko potopiti u aceton jer ih, za razliku od amonijaka ili sirćeta, neće nimalo oštetiti. Biseri ne trpe ni toplotu, pa kutija u kojoj ih držite ne sme biti direktno izložena sunčevim zracima

Comments

Popular posts from this blog

Tajna ohridskog bisera

Peridot

Sardoniks